Auto & Fiscus nieuws

Spijt van de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto?

Een berijder van een bestelauto van de zaak heeft verschillende mogelijkheden als hij de bestelauto zonder bijtelling wil rijden.

Eén van die mogelijkheden betreft de zogenaamde ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’. Die verklaring kan via de werkgever worden ingediend bij de belastingdienst. De berijder geeft hiermee aan dat hij de bestelauto niet...

Lees meer..

Verwarring over bijtelling elektrische auto?

De belastingdienst heeft antwoorden gepubliceerd op vragen die zijn gesteld op de intermediairdagen. De antwoorden roept echter een nieuwe vraag op.

Eén van de vragen betreft de bijtelling op een volledig elektrische auto van de zaak. De auto heeft een datum eerste toelating van 31 december 2016. In 2018 bedraagt de bijtelling voor het privégebruik van deze auto 4% van...

Lees meer..

Nieuwe rechtbankuitspraak over bijtellingsverschil van 22 en 25 procent

Auto’s met een datum eerste toelating vanaf 2017 krijgen standaard te maken met 22% bijtelling. Voor oudere auto’s is dat nog 25%. Over de vraag of dat verschil wel toegestaan is, lopend diverse procedures.

De spoedprocedure van de Vereniging Zakelijke Rijders ligt inmiddels bij de Hoge Raad. In februari wordt in die zaak de Conclusie van de Advocaat-Generaal verwacht....

Lees meer..

Antwoorden op Kamervragen over stijging BPM door nieuwe CO2-emissietest

Nu de eerste testresultaten van de WLTP-testmethode voor de CO2-uitstoot bekend zijn, rijst de vraag of de nieuwe methode wel budgetneutraal uitpakt voor de BPM.

Bij de nieuwe testmethode wordt op een verbeterde wijze de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s bepaald. Omdat nog niet alle auto’s met die nieuwe WLTP-testmethode getest zijn, wordt de uitkomst...

Lees meer..

Raam in dakrand toch geen zijruit

Bestelauto’s mogen in de meeste gevallen voor de BPM- en MRB-wetgeving geen zijruit hebben. Maar hoe zit dat dan met een ruitje in de dakrand?

Zo’n kwestie kwam onlangs aan de orde bij de belastingrechter. Het ging om een Land Rover Defender met ‘grijs kenteken inrichting’. Dat is voordelig omdat dan de ondernemersvrijstelling van de BPM en het lage MRB-tarief...

Lees meer..

De auto in de Fiscale Beleidsagenda

In het regeerakkoord heeft het kabinet Rutte III veel fiscale plannen opgenomen. In de Fiscale Beleidsagenda die deze week gepubliceerd is, wordt dit wat verder uitgewerkt.

Voor de autobelastingen gaan die plannen vooral over de emissieloze auto’s en over de BPM.

Voor emissieloze auto’s (elektrische auto’s en auto’s op waterstof) kunt u op dit...

Lees meer..

Rechtbank Den Haag: Bijtellingsverschil 22 en 25 procent toegestaan (update 2 maart 2018)

Per 1 januari 2017 zijn de autobelastingen op een aantal punten gewijzigd. Eén van de veranderingen is een verlaging van het algemene bijtellingspercentage van 25% naar 22%. Auto’s met een Datum Eerste Tenaamstelling (DET) vóór 2017 blijven echter in de 25%-categorie vallen.
VZR vindt dit fiscale discriminatie en is daarom een procedure gestart. Uit het...

Lees meer..

Gestegen BPM-opbrengst leidt tot nieuwe Kamervragen

Radiozender BNR berichtte onlangs dat de BPM-opbrengst over 2017 fors hoger is dan over 2016 en dat de opbrengst met 27,4% gestegen zou zijn tot € 1,9 miljard. Reden voor Tweede Kamerleden om de staatssecretaris van Financiën Menno Snel te vragen of dit te wijten is aan de nieuwe WLTP-testmethode voor de CO2-uitstoot van de auto.

Volgens Snel is de hogere...

Lees meer..

Praktische tips voor de btw-heffing over het privégebruik

In januari wordt de laatste btw-aangifte over het voorgaande jaar gedaan. Daarin wordt meestal ook de btw-heffing over het privégebruik van de auto van de zaak verwerkt. Hieronder praktische tips over die heffing.

De btw-correctie voor privégebruik van de auto van de zaak, bedraagt in principe 2,7% van de catalogusprijs van de auto. Soms zorgen andere mogelijkheden echter...

Lees meer..

Aangiftetip: autokosten als zorgkosten aftrekbaar

In sommige situaties zijn autokosten in de aangifte inkomstenbelasting aftrekbaar als zorgkosten. Die aftrek is niet altijd beperkt tot 19 cent per kilometer.

In de aangifte inkomstenbelasting kunnen boven bepaalde drempels kosten in verband met ziekte of invaliditeit afgetrokken worden.

Voor reizen naar een arts of een ziekenhuis en weer terug naar huis, mogen de...

Lees meer..