Volkswagen Pon Financial Services

Bijtelling berekenen

Bereken eenvoudig en snel uw bijtelling via onze bijtellingscalculator

Voor volledig elektrische auto’s geldt in 2024 een bijtellingspercentage van 16% over de fiscale waarde van de auto tot € 30.000. Voor het bedrag boven de € 30.000 geldt een bijtellingspercentage van 22%. Selecteer 16% bijtelling in geval van een volledig elektrische auto. De calculator houdt rekening met de geldende bijtellingsregels en geeft de netto kosten die u betaalt voor uw leaseauto. 

Noot: Aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend. Er is geen rekening gehouden met inkomensafhankelijke heffingskortingen. De werkelijke netto kosten van de bijtelling kunnen dus hoger uitvallen. Wilt u de exacte kosten weten, dan adviseren wij u uw HR-afdeling een pro-forma salarisstrook op te laten stellen of de hulp in te schakelen van een specialist.

 

 

 

Bijtelling berekenen

Kosten per maand

Voor het eerst privé rijden met uw leaseauto? Let dan op!

Rijdt u momenteel in een auto van de zaak die u alleen zakelijk rijdt (zonder bijtelling dus) en overweegt u een overstap naar een elektrische auto? Let dan op het volgende: Als u gedurende het jaar voor een nieuwe leaseauto kiest en deze ook privé wilt gaan rijden (als gevolg waarvan u dus bijtelling gaat betalen), dan moet alsnog bijtelling worden betaald voor de voorbije maanden over de cataloguswaarde van uw vorige auto (meestal 22%). Ook al is deze niet privé gebruikt.

Deze starre fiscale maatregel geldt al jaren maar wordt relevanter nu veel leaserijders de overstap overwegen naar een elektrische auto en sneller geneigd zullen zijn deze ook privé te gaan rijden vanwege de lagere bijtellingspercentages.

Er zijn twee momenten waarop er “kosteloos” kan worden overgestapt: op 1 januari of bij een wisseling van werkgever. Dit zijn namelijk de momenten waarop een verklaring over privé gebruik kan worden ingeleverd.

Heeft u een auto van de zaak die u buiten de bijtelling houdt en wilt u toch gedurende het jaar overstappen naar een elektrische auto? Dan kunt u deze extra kosten alleen voorkomen door de elektrische auto tot aan 1 januari niet privé te gaan gebruiken.