Elektrische auto

Elektrisch rijden

Alles over
 • Wat moet ik altijd bij mij hebben
 • Hoe kan ik laden?
 • Waar kan ik laden?
 • Snellaadpalen bij u in de buurt zoeken
 • Hoelang duurt het laden?
 • Wat kost het laden?
 • Hoe ver kan ik met mijn elektrische auto rijden?
 • Tips voor het buitenland
We helpen u graag zorgeloos op weg. Op deze pagina vindt u de belangrijkste zaken over elektrisch rijden op een rij. De informatie zal continu worden aangevuld.

Vragen over uw elektrische leaseauto?

T (033) 454 95 55
E [[mailberijdersdesk]]

Lees hier alle veelgestelde vragen over uw elektrische leaseauto.

Laadkabel elektrische auto

Wat moet ik altijd bij mij hebben?

Zorg ervoor dat u de volgende zaken in uw auto heeft liggen:

Laadkabel
De bij uw auto geleverde laadkabel heeft u nodig om uw auto aan te sluiten op een laadpaal.

Laadpas / laaddruppel

Om de laadsessie te starten heeft u een laadpas/laaddruppel nodig. Hiermee betaalt u voor het laden. In sommige gevallen is de laadpas die u van Volkswagen Pon Financial Services ontvangt een combi pas waarmee u zowel kunt laden als brandstof kan tanken. Zo kunt u uw pas altijd gebruiken. Ook als uw auto bijvoorbeeld voor onderhoud bij de garage staat en u voor tijdelijk vervoer een brandstof auto meekrijgt.

Hoe kan ik laden?

Iedere openbare laadpaal werkt op dezelfde manier

 • Koppel de laadkabel aan uw elektrische auto en aan de laadpaal.
 • Houd daarna de laadpas tegen de laadpaal om de laadsessie te starten.
 • Kijk tijdens het laden welke kleur oplicht op de laadpaal.

Bij vrijwel alle laadpalen geldt:

 • Groen: De laadpaal is beschikbaar of de auto is volledig geladen.
 • Geel: Er wordt verbinding gemaakt tussen de laadpaal en de elektrische auto.
 • Blauw: De laadsessie is gestart.
 • Rood: Er is een storing bij laadpaal.
Problemen bij het laden?
Is er een storing of heeft u andere problemen bij het laden? Bel dan de laadpaalleverancier via het telefoonnummer op de laadpaal.

Waar kan ik laden?

In principe kunt u gebruikmaken van iedere laadpaal in openbare ruimtes en parkeerplaatsen. Ook bij semipublieke laadpalen kunt u een laadsessie starten, zoals bijvoorbeeld bij restaurants en supermarkten.

Het starten van een laadsessie op priv├ęterrein moet u altijd in overleg doen met de eigenaar, bijvoorbeeld bij particulieren of op een bedrijventerrein.


Aan de snelweg bevinden zich snellaadstations. Hier kunt u extra snel laden. Deze snellaadstations zijn voorzien van een vaste kabel. Om hier te laden heeft u dus geen losse kabel nodig.

Controleer of u met uw laadpas overal kunt laden. Staat er een logo van een brandstofleverancier op uw pas? In dat geval kunt u met uw pas alleen afrekenen bij de tankstations van deze brandstofleverancier.

Snel een laadpaal zoeken bij u in de buurt?

Hieronder vindt u een aantal handige apps. Liever geen app? Op oplaadpalen.nl vindt u ook eenvoudig de beschikbare laadpalen.
New Motion
De app van New Motion geeft duidelijk aan welke laadpaal beschikbaar is in de buurt. New Motion is een van de grootste partijen in Europa voor slimme laadoplossingen.
Chargemap
Dit is een kaart met beschikbare laadpunten. Het verschil met de app van New Motion is dat dit een platform is waarbij leden elkaar helpen. Er staan foto’s van de omgeving op waardoor het vinden van een laadpaal makkelijk is. Ook kunnen leden zelf laadpalen toevoegen.
Smoov
Dit is een app die u niet alleen snel naar een laadpaal wijst, maar ook inzicht geeft in de laadsessie en de historie van het laden. Het is zelfs mogelijk om laadsessies te starten en te beëindigen via uw mobiele telefoon.
Hoelang duurt laden?

Het is belangrijk om te weten wat uw auto aankan: 1-fase laden of 3-fase laden. Dit is van invloed op uw laadsnelheid. Op basis daarvan ziet u hieronder met hoeveel kW per uur uw auto wordt geladen.

De snelheid van het laden kan worden beperkt door uw elektrische auto. Bijvoorbeeld als u een auto rijdt die 1-fase laden aankan en u laadt bij een 3-fase laadpaal. In dat geval wordt de batterij van uw auto minder snel geladen dan zou kunnen op de 3-fase laadpaal.

1-fase laden
Rekening houdend met energieverlies door de omvormer in uw auto ziet u met hoeveel kW uw auto per uur wordt geladen in verschillende situaties:

 Thuisladen via een stopcontact   1,99 kWh 
 Thuisladen via een laadpaal   3,12 kWh
 Thuisladen via een laadpaal op krachtstroom   6,24 kWh
 Openbaar laden   3,12 tot 6,24 kWh
 Snelladen   25 tot 350 kWh

3-fase laden
Rekening houdend met energieverlies door de omvormer in uw auto ziet u met hoeveel kW uw auto per uur wordt geladen in verschillende situaties:

 Thuisladen via een stopcontact   1,99 kWh
 Thuisladen via een laadpaal   9,36 kWh
 Thuisladen via een laadpaal op krachtstroom   18,72 kWh
 Openbaar laden   9,36 tot 18,72 kWh
 Snelladen   25 tot 350 kWh

Wat kost het laden?

De kosten voor het laden variëren per aanbieder en per wijze van laden. Een indicatie van de kosten:

Zakelijk laden (bij een bedrijf):
De prijs wordt bepaald door het bedrijf. U kunt bij het bedrijf navragen welke kosten per kWh in rekening worden gebracht.

Thuis
U betaalt de prijs conform de afspraken met uw energieleverancier.

Openbare laadpaal
Prijzen variëren tussen de € 0,25 en € 0,50 per kWh. De prijzen staan vaak vermeld in de mobiele apps van laadpaalleveranciers. Soms worden de prijzen op de laadpaal vermeld.

Snellaadstations

Prijzen variëren tussen de € 0,50 en € 0,79 per kWh.

Op laadpas.com vindt u tarieven en overige informatie per laadpaalleverancier.


Hoe ver kan ik met mijn elektrische auto rijden?

Hoe ver u met uw elektrische auto kunt rijden, oftewel, wat de actieradius van uw elektrische auto is, ziet u op het informatiesysteem in uw auto. Hierop wordt de beschikbare accucapaciteit weergegeven met daarbij het aantal resterende kilometers dat u daarmee nog kunt rijden. Dit is altijd indicatief en kan afwijken door verschillende zaken:

 • Rijstijl
 • Weersomstandigheden
 • Gebruik van verwarming en andere energie vragende diensten in de auto

 

Tips voor het buitenland

Graag geven we u een aantal tips om te zorgen dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan wanneer u met uw elektrische auto naar het buitenland gaat.
 • Neem naast uw laadkabel ook altijd een 230 volt lader mee. Is er geen laadpaal beschikbaar, dan kunt u altijd laden bij een stopcontact.
 • Controleer de Europese dekking van de leverancier van de laadpaal. We adviseren u om te laden bij een laadpaalleverancier die een goede Europese dekking heeft. Kijk voordat u vertrekt naar het buitenland of uw laadpas of laaddruppel ook wordt geaccepteerd in de regio waar u bent. Soms wordt er alleen met regionale aanbieders gewerkt en is het raadzaam een extra pas aan te schaffen waarmee u ter plaatse kunt laden. Andere betaalmiddelen zoals bijvoorbeeld een creditcard worden niet geaccepteerd.
 • Via de volgende apps kunt u dit controleren:
  Plugsurfin app
  New Motion app
Plan uw reis goed van te voren. Via A better route kunt u het laden tijdens uw reis heel gemakkelijk plannen.