WLTP: voorlopig geen aanpassing van de BPM-tabel

07 November 2018

Per 1 september 2018 wordt de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s berekend via de nieuwe WLTP methode. De waardes uit deze test worden omgerekend naar een NEDC 2.0 waarde, dit kan voor een lichte stijging in de CO2-emissiewaardes zorgen. Wat betekent dit voor de prijs van (lease)auto’s?

BPM

In Nederland is de BPM, de aanschafbelasting voor nieuw geregistreerde auto’s, gebaseerd op de CO2-uitstoot. Met de overgang van NEDC naar WLTP zou erg geen verschil mogen ontstaan in de berekende BPM. Maar de afgelopen tijd is gebleken dat voor WLTP-geteste auto’s de BPM, en hiermee de prijs van de auto, iets kan stijgen. Dit vanwege de omzetting naar NEDC 2.0. Om de BPM-tabel budgetneutraal te houden moet deze worden aangepast, dit is echter recent uitgesteld tot op z’n vroegst op 1 januari 2020. Per 1 september 2018 kunnen auto’s die nieuw worden aangeschaft hierdoor een lichte prijsstijging hebben.

Voorraad

Veel dealers hebben hierop ingespeeld en hebben een voorraad aangelegd. Uitsluitend auto’s die voor 1 juni 2018 zijn geproduceerd mogen verkocht worden met de oude NEDC waarde. Dat betekent dat deze auto’s een lagere uitstoot op papier hebben en hierdoor ook een lagere BPM en aanschafprijs hebben. Tot 1 september 2019 mogen deze scherp geprijsde auto’s nog verkocht worden.

Opties meegenomen in BPM

Vanaf 1 september 2019 mogen alle auto’s alleen verkocht worden die WLTP getest zijn. Daarnaast zal hoogstwaarschijnlijk de BPM-tabel worden aangepast per 1 januari 2020. Vanaf dat moment gaan onder meer de gekozen opties een rol spelen in de testwaardes van de CO2-uitstoot. Wat beide wijzigingen voor de prijs betekenen is helaas nog niet bekend.

Nieuwe BPM-tabel

Bij het opstellen van de nieuwe BPM-tabel zal de overheid kijken naar alle rijdende auto’s in Nederland en een gemiddeld uitrustingsniveau als basis nemen. Daarnaast moet de aanpassing budgetneutraal zijn voor de schatkist. Wilt u meer informatie over WLTP of bent u op zoek naar een auto uit de ‘veilige voorraad’? Neem dan contact op met uw leaseadviseur. We helpen u graag verder.